- Cafe Modowo - https://kuchniaseniora.pl -

Homar duszony

Posted By admin On 7 lutego 2010 @ 11:41 In Ryby i owoce morza | No Comments

homar2 [1]Składniki:
homar 1szt
marchew 80 g
cebula 50 g
seler 50 g
czosnek 1 ząbek
por 50 g
wywar rybny 200 ml
pomidory 200 g
masło 20 g
białe wino 150 ml
olej 60 ml
śmietana 100 ml

Przygotowanie:
Szczypce wykręcić, a głowę homara przepołowić wzdłuż. Pancerz poluzować z jednej strony i palcami wyjąć żołądek. Wyciągnąć ostrożnie łyżką wątrobę i ikrę i odstawić. Przytrzymać homara ręką za pancerz piersiowy a następnie wyciągnąć ogon wykręcając go. Mocno naciskając, nadłamać pancerz, rozłamać od dołu a następnie wyciągnąć mięso. Olej rozgrzać, włożyć części z homara i mocno podsmażyć przez ok 4 minuty przewracając je nieustannie, włożyć czosnek, cebulę, por, marchewkę por i wszystko poszatkowane, lekko podsmażyć. Wlać wino, wywar rybny, dodać pomidory pokrojone w kostkę, bez skórki, a natępnie doprawić solą i pieprzem. Nastepnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Całość dusić przez ok. 6 minut. Masło, wątróbkę i ikrę wymieszać dokładnie na gładką masę w miseczce, można też przetrzeć przez drobne sitko. Wywar lekko podgrzać, mieszankę masła i wątróbki dodawać powoli do wywaru, nieustannie mieszając. Natychmiast po dokładnym wymieszaniu masła z sosem, należy dodać śmietany i jeszcze przez kilka minut gotować. Natępnie przecedzić przez drobne sitko i doprawić solą i pieprzem.



Article printed from Cafe Modowo: https://kuchniaseniora.pl

URL to article: https://kuchniaseniora.pl/homar-duszony/

URLs in this post:

[1] Image: http://kuchniaseniora.pl/wp-content/uploads/2010/02/homar2.jpg

Copyright © 2009 Cafe Modowo. All rights reserved.