Home » Featured, Zupy

Ostro-kwaśna zupa krewetkowa

26 sierpnia 2009 82 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

1064292_shrimp_Krewetki obrac, usunąc żyłki, pozostawic ogonki. W dużym rondlu rozgrzac oliwę, dodac skorupki i łebki krewetek, smażyc 10 minut. Do rondla wlac kubek wody i włożyc pastę curry. Gotowac 5 minut, dolac resztę wody i gotowac jeszcze 20 minut. Wyjąc łebki i skorupki. Do wywaru dodac koncentrat, kurkumę, chili i listki limony, gotowac 2 minuty. Dołożyc krewetki. Gotowac, aż się zaróżowią. Dodac sos rybny, sos limony i cukier. Wymieszac delikatnie. Zupę podawac posypaną listkami świeżej kolendry.

Składniki:

surowe krewetki 1/2 kg
oliwa 1 łyżka
woda 1 l
czerwona pasta curry 2 łyżki
koncentrat tamaryndowski 2 łyżki
zmielona kurkuma 2 łyżki
posiekane czerwone chili 1 łyżeczka
świeże listki kolendry 1/2 kubka
brązowy cukier 2 łyżki
sos z limony 2 łyżki
sos rybny 2 łyżki

listki limony 8 szt.

Tagi Technorati: , , ,


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 (ilość głosów), średnia ocena: 3,00)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*