Home » Świąteczne

Wielkanocny pasztet z królika

24 lutego 2010 87 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

talerz_wedliny_pasztetyPodzielić na kawałki królika, boczek, warzywa, listek, ziele angielskie, a następnie zalać trzema szklankami wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu, tak długo aż mięso będzie miękkie. Już pod koniec gotowania włożyć pokrojoną w plasterki wątróbkę, doprawić solą i gotować jeszcze 10 min.

Ostudzone mięso , marchewki i jedną pietruszkę wyjąć z garnka, przepuścić 3 razy przez maszynkę, następnie wbić jaja, wlać pół szklanki przecedzonego sosu, wsypać przyprawy i bardzo starannie wszystko wyrobić. Formy grubo wysmarować smalcem i wypełnić masą mięsną do 3/4 wysokości. Zapiekać w gorącym piekarniku do chwili, aż pasztet się zrumieni i zacznie odstawać od ścianek. Letni pasztet wyjąć z foremek i pozostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki. Podawać z chrzanem lub sosem borówkowym.

Składniki:
Tuszka królika 1 szt
tłusty boczek 30 dag
wątróbka z królika 1 szt
wątróbki drobiowe 25 dag
duża cebula 1 szt
marchewki 2 szt
pietruszki 2 szt
jaja 4 szt
smalec
listek laurowy 1 szt
ziela angielskiego 3-4 ziarenek
mielona gałka muszkatołowa 1 szt


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*