Wielkanocny pasztet z cielęciną
Grzyby umyć i namoczyć na noc, następnie ugotować. Mięso pokroić w grubą kostkę, obsmażyć krótko na tłuszczu, przełożyć do rondla, dodać cebulę pokrojoną w grube plastry, listek laurowy, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i wywar z grzybów. Następnie dusić około 2 godz. pod przykryciem. Po zdjęciu z ognia wyjąć cebulę. Wrzucić do rondla kajzerkę, odstawić naczynie w chłodne miejsce. Wątróbkę pokrojoną dusić około 20 min pod przykryciem, a następnie wystudzić. Potem mięso przestudzone wraz z bułką i wątróbką przepuścić dwukrotnie przez maszynkę. Następnie pokroić grzybki w paski i dusić. Wbić jaja dodać sól, mielone przyprawy korzenne dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułką tartą, napełnić masą mięsną do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez około 40 min na małym ogniu albo ugotować na parze.
Składniki:
cielęcina 50 dag
wieprzowina 50 dag
podgarla 30 dag
wątróbki cielęce 30 dag
jaja 5 szt
duże cebule 2 szt
suszone grzyby 6 szt
kajzerka 1 szt
listek laurowy 1 szt
ziarenka pieprzu i ziela angielskiego po 4 szt
mielone ziele angielskie i gałka muszkatołowa po 1/4 łyżeczki
smalec 1 łyżka
tarta bułka 1 łyżka
sól, pieprz do smaku
Dodaj komentarz!