Home » Makarony i pasty

Spaghetti z tuńczykiem

22 lutego 2010 12 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

spaghetti1Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, obrać i posiekać czosnek i cebulę. Wstawić wodę na spaghetti. Wylać tłuszcz z puszki tuńczyka, dodać 2-3 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na tym cebulę do zeszklenia.

Dodać do tego posiekany ząbek czosnku oraz tuńczyka; dusić pod przykryciem przez kilka minut (najlepiej do momentu, aż woda na spaghetti zacznie wrzeć). Trzeba od czasu do czasu zamieszać, żeby się nie przypalało.
Wkręcić spaghetti do wrzącej wody – większość porządnych spaghetti gotuje się 8-9 min, więc od tego momentu trzeba wszystko robić „na czas”.
Wyłączyć palnik pod tuńczykiem. Do tuńczyka dodać stopniowo śmietanę – nie za szybko, bo się zetnie. Po dodaniu całej ponownie włączyć palnik na jak najmniejszy gaz.
Na 2 minuty przed zakończeniem gotowania spaghetti dodać obrany ze skórki i grubo poćwiartowany pomidor oraz posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz. Pieprzu nie żałować, bo to jedyne co w tej potrawie nadaje jej skutecznie lekką, „szczypiącą” pikantność. Chwilę pogotować mieszając ostrożnie. Pomidory mają się stać ciepłe ale półsurowe – na tym polega urok tego sosu. Na koniec posmakować i ew. doprawić ostatecznie pieprzem i solą.
Wyłączyć palniki pod sosem i spaghetti.
Spaghetti szybko odsączyć, wyłożyć parujące na talerze, zalać sosem i ozdobić listkiem bazylii. Podawać parujące.

Składniki:

puszka tuńczyka w oleju 1 puszka
cebula 1 szt.
ząbki czosnku 2 ząbki
obrany pomidor 1 szt
śmietana minimum 18%, 0,25 l
oliwa z oliwek 2-3 łyżki
spaghetti 1/4 kg
sól do smaku
pieprz do smaku
listek bazylii 1 szt

Źródło: http://www.wikikuchnia.org/wiki


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*