Ślimaki nadziewane
Kilka razy dokładnie umyć ślimaki. Następnie ugotować je w osolonej wodzie razem z oczyszczoną włoszczyzną i pieprzem ziarnistym. Wyjąć z nich mięso. Skorupki wewnątrz starannie oczyścić solą i dobrze wypłukać.
Odciąć głowy i ogony ślimaków, tułowie oczyścić ze śluzu, drobno pokrajać i udusić na maśle. Wymieszać starannie z drobno pokrajanymi sardynkami, tartą bułką, kwaśną śmietaną, solą i pieprzem a następnie tak uzyskaną masą napełniać oczyszczone skorupki. Wstawić je otworem do góry do brytfanki i zapiec w piekarniku.
Składniki:
ślimaków 50 szt
ziarenek pieprzu 15 ziarnek
kwaśna śmietana 2 łyżki
masło 40 g
pietruszka
marchew 1 szt
sardynki w oleju 2 szt
tarta bułka 1 łyżka
pieprz do smaku
seler plaster
brązowy sos
Dodaj komentarz!