Home » Przystawki

Ślimaki nadziewane

12 września 2009 21 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

1przystawkiKilka razy dokładnie umyć ślimaki. Następnie ugotować je w osolonej wodzie razem z oczyszczoną włoszczyzną i pieprzem ziarnistym.  Wyjąć z nich mięso. Skorupki wewnątrz starannie oczyścić solą i dobrze wypłukać.

Odciąć głowy i ogony ślimaków, tułowie oczyścić ze śluzu, drobno pokrajać i udusić na maśle. Wymieszać starannie z drobno pokrajanymi sardynkami, tartą bułką, kwaśną śmietaną, solą i pieprzem a następnie tak uzyskaną masą napełniać oczyszczone skorupki. Wstawić je otworem do góry do brytfanki i zapiec w piekarniku.

Składniki:
ślimaków 50 szt
ziarenek pieprzu 15 ziarnek
kwaśna śmietana 2 łyżki
masło 40 g
pietruszka
marchew 1 szt
sardynki w oleju 2 szt
tarta bułka 1 łyżka
pieprz do smaku
seler plaster
brązowy sos


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*