Schab w migdałach
Schab natrzeć marynatą, głęboko ponakłuwać, polać sokiem z cytryny i winem (łyżkę wina zostawić), włożyć do lodówki na trzy godziny. Obwiązać schab białą nicią, obsmażyć na rozgrzanej margarynie i piec około godziny w temperaturze 180 stopni, polewając wytworzonym sosem.
Płatki migdałowe wrzucić do torebki foliowej, pokruszyć, połączyć z miodem i łyżką wina.
Wyjąć pieczeń, zdjąć nitkę, pokryć schab pastą migdałową i ponownie wstawić do piekarnika na 10-15 minut.
Składniki:
schab bez kości 1,5 kilograma
wytrawne, białe wino 1/3 szklanki
margaryna 2 łyżki
miód 3 łyżki
płatki migdałowe 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
marynata staropolska do mięs i drobiu
sól
pieprz czarny mielony
Źródło: http://pl.wikibooks.org/wiki
Dodaj komentarz!