Sałatka hiszpańska
Umyć i osuszyć paprykę i pomidory. Pomidory pokroić na ósemki a paprykę na małe paski. Cebulę natomiast pokroić w plasterki. Włożyć wszystko do miski i wymieszać. W oddzielnej miseczce przygotować sos – wlać sos Worchester, zmieszać z octem winnym i odrobiną cukru, soli i pieprzu, wymieszać z oliwą i posiekanym rozmarynem.
Gotowym sosem polać warzywa i wymieszać, a następnie przyprawić do smaku pieprzem ziołowym. Po wierzchu posypać kaparami i czarnymi oliwkami pokrojonymi w plasterki. Można udekorować gałązką świeżych ziół ale przed samym podaniem.
Składniki:
pomidory 8 szt
cukier do smaku
cebula 2 szt.
sos Worchester 2 łyżki
zielone papryki 2 szt.
ocet winny 2 lyżki
czarne oliwki 1 słoiczek
świeży rozmaryn 1 szt
kapary 2 łyżki
oliwa 4 łyżki
ziołowy pieprz do smaku
cukier do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
Dodaj komentarz!