Pizza Neapolitańska
Ciasto wyrabiamy i odstawiamy je do wyrośnięcia na godzinę. Wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm. Wykładamy nim spód dużej, wysmarowanej tłuszczem tortownicy do 28 cm). Następnie ciasto smarujemy olejem i na całej powierzchni kłujemy je widelcem.
Następnie odstawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia.
Sparzone pomidory, obieramy ze skórki, dusimy w oleju, a następnie solimy i pieprzymy. Smarujemy jeszcze raz ciasto olejem, układamy na nim duszone pomidory i rozdrobnione koreczki anchois. Można je przybrać oliwkami i plasterkami lub wiórkami sera. Całość przyprawiamy i dodajemy resztę oleju.
Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 minut.
Składniki:
mąka 35 dag
woda 1/2 szklanki
drożdże 1,5 dag
tłuszcz do formy
olej 7 łyżek
pomidory 50 dag
żółty ser cheddar 15 dag
koreczki anchois mała puszka
oregano, majeranek do smaku
zielone lub czarne oliwki kilkanaście szt.
pieprz, sól do smaku
Dodaj komentarz!