Home » Pizze i tosty

Pizza Neapolitańska

11 września 2009 13 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

pizza2Ciasto wyrabiamy i odstawiamy je do wyrośnięcia na godzinę. Wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 3-5 mm. Wykładamy nim spód dużej, wysmarowanej tłuszczem tortownicy do 28 cm). Następnie ciasto smarujemy olejem i na całej powierzchni kłujemy je widelcem.

Następnie odstawiamy je na pół godziny do wyrośnięcia.
Sparzone pomidory, obieramy ze skórki, dusimy w oleju, a następnie solimy i  pieprzymy. Smarujemy jeszcze raz ciasto olejem, układamy na nim duszone pomidory i rozdrobnione koreczki anchois. Można je przybrać oliwkami i plasterkami lub wiórkami sera. Całość przyprawiamy i dodajemy resztę oleju.
Pizzę wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 minut.

Składniki:
mąka 35 dag
woda 1/2 szklanki
drożdże 1,5 dag
tłuszcz do formy
olej 7 łyżek
pomidory 50 dag
żółty ser cheddar 15 dag
koreczki anchois mała puszka
oregano, majeranek do smaku
zielone lub czarne oliwki kilkanaście szt.
pieprz, sól do smaku


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*