Home » Zioła i przyprawy

Pieprz kajeński

6 lutego 2010 5 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

1przyprawkiPochodzi ze środkowej Ameryki. Roślina ta nie ma nic wspólnego z roślinami pieprzowatymi, a raczej z rodziną paprykowatych, nazwę tę nadano jej tylko z racji ostrego smoku owoców.

Nie ma zapachu, ale ma bardzo ostry palący smak. W kuchni ma zastosowanie tylko do potraw dla dorosłych i zdrowych ludzi. W Ameryce Południowej wchodzi w skład sosów Chillie i Tabasco. Przyprawę powinno stosować się z dużym umiarkowaniem, gdyż może powodować podrażnienie przewodu pokarmowego i błon śluzowych.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*