Home » Drób, Featured

Pieczona kaczka

4 lutego 2010 20 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

kaczkaSkładniki:
średnia sprawiona kaczka 1 szt.
wytrawne białe wino 1 szklanka
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka
majeranek brzoskwinie
konfitury z żurawin
sól
pieprz

Przygotowanie:
Natłuszczamy blachę i układamy na niej kaczkę, następnie w środku i na wieżchu nacieramy ją solą, pieprzem i majerankiem. Następnie obwiązujemy ją nitką w taki sposób, by nogi przylegały do korpusu. Skrapiamy olejem, posypujemy wiórkami masła i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 200 stopni, tak długo, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Po wyjęciu przekładamy na półmisek i układamy wokół połówki brzoskwiń miejsca po pestkach brzoskwiń wypełniamy konfiturami lub borówkami.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*