Pieczeń cielęca w sosie kawiorowym
Składniki:
pieczeń cielęca 1 szt
bulionu 1 szklanka
słoniny 20 dg
1 szklanka wina, 1 łyżka soku cytrynowego
marchew 1 szt
masła 1 łyżka
cebula 1 szt
kawior 3 łyżki
1 pietruszka
pieprzu 2 ziarnka
por, seler po 1 szt
goździków 6 szt
bulionu 1 szklanka
liście bobkowe 4 szt
Przygotowanie:
Naszpikować pieczeń słoniną a następnie dno rondla wyłożyć plastrami słoniny i pokrojoną włoszczyzną. Pieczeń zalać bulionem i winem, a następnie wsypać liść bobkowy, goździki, pieprz i skórkę cytrynową. Wszystko dusić pod przykryciem do miękkości, przewracając od czasu do czasu. Kiedy mięso już będzie miękkie, kroimy je na plastry, a następnie zalewamy sosem.
Przygotowanie sosu : Odlewamy sos z duszonego mięsa, a następnie zbieramy tłuszcz. Włożyć trzy łyżki niesłonego kawioru, bulion, masło i sok cytrynowy. Gotujemy.
Przepis dodała: Kornelia
Dodaj komentarz!