Home » Headline, Ryby i owoce morza

Ostrygi zapiekane

9 września 2009 45 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

o_sxostrygizapDokładnie oczyszczamy muszle z wodorostów, pod bieżącą wodą. Ostrym nożykiem ostrożnie podważamy skorupki. Następnie odcinamy ostrygi od skorupek. Następnie wyjęte już ostrygi płuczemy w osolonej wodzie. Wrzucamy na gotujące się wino ostrygi i gotujemy na wysokim ogniu przez kilka sekund.

Następnie płuczemy zieloną pietruszkę i drobno kroimy tak samo postępujemy z ugotowanym jajkiem. Następnie układamy skorupki na posypaną grubo solą. Do każdej skorupki wkładamy ostrygę i posypujemy ją jajkiem, pietruszką a także  polewamy masłem z bułką tartą. Na kilka minut wkładamy wszystko do rozgrzanego piekarnika.

Składniki:
ostrygi 40 szt
sól, pieprz do smaku
białe wino 400 ml
zielona pietruszka 1 pęczek
masło 200 g
tarta bułka 4 łyżki
jajko 2 szt

o_sxostrygizap


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*