Home » Warzywa i owoce

Musaka z bakłażanów

23 lutego 2010 12 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

baklazanyBakłażany opalić nad płomieniem, zetrzeć zewnętrzną błonkę, pokroić na plasterki, oprószyć solą i zostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Rozgrzać masło na patelni i podgrzewać drobno posiekaną cebulę, aż będzie miękka, lecz nie zrumieniona. Dodać 4 łyżki gorącej wody i włożyć mięso, dokładnie rozgniatając je widelcem, aby nie tworzyły się grudki.

Smażyć mieszając. Dodać pomidory bez skóry i pestek, wsypać dużą garść natki pietruszki, rozmieszać, dodać wino i dalej ogrzewać mieszając. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Przykryć i postawić na bardzo małym ogniu na około 45 minut. Zestawić z ognia, dodać tartą bułkę, rozmieszać.

Ubić niezbyt sztywną pianę z białek, rozmieszać z masą mięsną. Bakłażany opłukać i dokładnie osuszyć na ściereczce. Rozgrzać na patelni oliwę (niezbyt gorącą) i smażyć plasterki bakłażanów z obu stron na zloty kolor.

Płaską formę do pieczenia o wymiarach ok. 30x20x5 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką. Położyć na dnie warstwę bakłażanów, na nich ułożyć warstwę mięsa z pomidorami, przykryć bakłażanami.

Przyrządzić sos beszamlowy z żółtkami, dodać 6 dag tartego sera. Zalać nim potrawę, posypać resztą tartego i sera. Wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika i piec, aż wierzchnia warstwa przypiecze się na złoty kolor (ok. 45 minut).

Składniki:
bakłażany 1, 1/4 kg
średnia cebula
mała łyżka masła
mielone mięso wołowe 70 dag
białe wino 1/8 l
pomidory 3 szt
natka pietruszki
tarta bułka 3 łyżki
masło
jajka 2 szt
oliwa
tarty ser 10 dag

Źródło: http://pl.wikibooks.org/wiki


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*