Home » Featured, Zioła i przyprawy

Migdały

6 lutego 2010 23 odsłon 2 komentarzy Print This Post Email This Post

migdalyPochodzą z Azji zachodniej. W kuchni migdały słodkie mają największe zastosowanie w cukiernictwie, do wypieków tortów, nugatów, ciasteczek, przy produkcji chałwy i lodów.

Migdały gorzkie spożyte w większych ilościach są szkodliwe dla zdrowia. Mogą nawet wywołać ciężkie zaburzenia, szczególnie u dzieci, dlatego powinny być stosowane z dużym umiarem. W Polsce pewien gatunek migdała jest krzewem dekoracyjnym.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

2 Comments »

  • Anonim said:

    i są dobre jak pali w przełyku!

  • aa said:

    czyli na tzw. zgagę :)

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*