Home » Zioła i przyprawy

Melisa lekarska

6 lutego 2010 4 odsłon 1 komentarz Print This Post Email This Post

melisaPochodzi ze wschodnich obszarów śródziemnomorskich i Azji południowozachodniej.W średniowieczu rozpowszechniła się w ogrodach klasztornych. W kuchni przyprawa ma właściwości silnie aromatyczne, przyjemnie harmonizujące z zapachem innych przypraw.

Używana do aromatyzowania octów, marynat. Świeżę listki można używać do zielonej sałaty, grzybów, jest również dodatkiem do jaj, sosów, zup owocowych i różnych napojów owocowych. Często zastępuje w domach herbatę. W lecznictwie działa uspokajająco, przeciwbólowo, rozkurczowo, orzeźwiająco.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

One Comment »

  • Lurline said:

    Excellent post. I used to be checking continuously this blog and I am impressed!
    Very helpful information specially the closing phase :)
    I deal with such info a lot. I used to be seeking this particular info for a
    very long time. Thanks and best of luck.

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*