Home » Zioła i przyprawy

Lubczyk ogrodowy

6 lutego 2010 3 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

Pochodzi ze Wschodu, prawdopodobnie z gór Persji. Cieszył się ogromną popularnością w średniowieczu. W kuchni używa się świeżych i suszonych listków oraz korzeni mających smak słodkośluzowy i bardzo swoisty zapach.

Ma on bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Młode pędy i liście są jadane jako jarzyna. Dodaje także w mieszankach z innymi przyprawami ziołowymi pikantny posmak, który pobudza apetyt. W lecznictwie stosowany jest w chorobach nerek, pęcherza,w niedomaganiach sercowych. Doskonały na gojenie się ran.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (1 (ilość głosów), średnia ocena: 5,00)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*