Kurczak w białym winie
Oto przepis, którego nie można zepsuć, jest tak prosty, jak jest tani. Nogi z kurczaka, jak kto woli, można pozbawić skóry, rozpołowić. Porcje podsmażyć na patelni, aby mięsko, delikatnie mówiąc, zbielało. Podsmażone nogi układamy w żaroodpo rnym naczyniu, przetykając krojoną w grube talarki cebulą i krojonym w plasterki czosnkiem.
Wlewamy szklankę wina. Doprawiamy wedle uznania, polecam oregano i curry, bo w połączeniu z winem dają doskonały smak i aromat, pieprz na ostrość, sól i jarzynka (vegeta lub kucharek) do smaku, zmielona papryka na kolor. Całość piec pod przykryciem w piekarniku, w temperaturze 190-200 C około jednej godziny. Podawać z chlebem, ryżem, ziemniakami.
Składniki:
nogi z kurczaka 6 szt
białe wytrawne wino 250 ml
czosnek 2 piórka
cebule 2 średnie
sól, jarzynka, oregano, curry, pieprz, papryka
Źródło: http://www.wikikuchnia.org/wiki
Dodaj komentarz!