Home » Featured, Ryby i owoce morza

Karp w galarecie

4 lutego 2010 6 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

karp_w_galarecieSkładniki:
karp sprawiony 1000g
ocet 6 łyżek
rosół 1 litr
ziarenka białego pieprzu 1 łyżeczka
jajka 2 szt
liść laurowy 2 szt
białka 2 szt
żelatyna 3 łyżki
cebula 1 szt
ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sól 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżki
mielony biały pieprz do smaku

Przygotowanie:
Podzielić karpia na pięć dzwonków i opłukać, następnie obraną cebulę posiekać, dodać do rosołu, następnie dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu, ziela angielskiego, posolić do smaku i gotować ok 3 minuty. Następnie włożyć rybę, na małym ogniu podgrzewać ogniu 20 minut. Następnie wyjąć rybę z wywaru i wystudzić, a wywar przecedzić i wlać ponownie do garnka. Następnie roztrzepać białka i wymieszać z koncentratem pomidorowym i dodać do wywaru, mieszając gotować 2 minuty na małym ogniu. Następnie wywar ostrożnie przecedzić przez sitko, wymieszać z namoczoną żelatyną, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i mielonym białym pieprzem. Następnie usunąć z ryby ości i ugotowane na twardo jajka pokroić w plasterki. Układać dekoracyjnie rybę i jajka. Nastepnie polać przestudzoną gęstniejącą galaretką i na ok. 5 godzin wstawić do lodówki.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*