Home » Drób

Kaczka po pekińsku

19 lutego 2010 16 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

kaczkaW dużym garnku zagotować wodę, oczyszczoną kaczkę włożyć we wrzątek i gotować przez 5 minut. Następnie kaczkę wyjąć i dobrze osuszyć. Za pomocą pędzla zabejcować miodem i sosem sojowym, powiesić na haku w suchym, zimnym miejscu na godzinę aby skruszała.

Następnie ponownie nasmarować kaczkę miodem i wywiesić na kolejne 7 godzin do skruszenia, w chłodnym miejscu. Tak skruszałą kaczkę, wstawić w żaroodpo rnym naczyniu do pieca i w tempetaturze 200 stopni piec po 45 minut kolejno na każdym boku. Zrobić ciasto na naleśniki: mieszając w misce 100 ml wody i 200g mąki rozcierać ciasto aż stanie się gładkie, odstawić na 10 minut, następnie rozwałkować i podzielnić na drobne naleśniki. Naleśniki posmarować olejem sezamowym a następnie upiec na patelni. Gotową kaczkę wyjąć z pieca, obedrzeć z chrupiącej skórki i pokroić w plasterki. Kawałki kaczki polane sosem kłaść na naleśnika wraz z pokrojonymi w paseczki ogórkami i szczypiorkiem, zawijać i jeść.

Składniki:
kaczka 1 szt (ok. 2kg),
miód 2-3 łyżki
olej sezamowy,
pęczki szczypioru 2 szt
sos Hoisin
sos śliwkowy
słodki sos sojowy
ogórek
mąka 200 g

Źródło: http://www.wikikuchnia.org/wiki


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*