Home » Drób

Kaczka na czerwono

22 lutego 2010 5 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

kaczkaOsuszyć kaczkę, włożyć piersią do dołu do dużego, płaskiego garnka lub brytfanny, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min, odlać około 1/4 płynu. Dodać cebulę dymkę, imbir, sól, sos sojowy i miód przykryć i gotować na małym ogniu 1 godz. obracając ptaka dwa razy.

Wlać wódkę, gotować dalsze 45 min. Ugotowaną kaczkę przełożyć na deskę, podzielić na porcje, ułożyć na gorącym półmisku, trzymać w cieple. Sos z brytfanny przecedzię do rondla, postawię na dużym gazie, gotować do wyparowania 3/4 płynu. Kaczkę zalać sosem. Proporcje: dla 6 osób – jako danie główne, z ryżem i zupą.

Składniki:
kaczka 2-2,5 kg
cebule dymki pokrajane w kawałki 3 szt
4 plasterki świeżego imbiru lub 2 łyżeczki imbiru w proszku
mała posiekana cebula 1 szt
SOS
sól 0,5 łyżeczki
sos sojowy 6 łyżek
miód 2 łyżki
czysta wódka lub wytrawne białe wino 0.25 szklanki

Źródło: http://www.wikikuchnia.org/wiki


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*