Home » Zioła i przyprawy

Imbir

10 września 2009 18 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

imbirPochodzi z krajów azjatyckich, choć obecnie popularny również w krajach tropikalnych. Zapach silny, aromatyczno-korzenny, smak ostry, palący. W Polsce bardzo rzadko można go kupić w kawałkach, niestety zwykle w sprzedaży występuje zmielony na proszek.

Niestety stosowanie sproszkowanego imbiru nie zawsze jest wskazane np. do napojów, natomiast kawałek korzenia owszem. Stosowany do pierników, ciastek, chleba, herbaty. Dodajemy go również do sałatek owocowych, marmolad, kwaśnego mleka, chłodników, kefiru, czerwonej kapusty. Należy stosować go jednak z dużym umiarem, gdyż w nadmiarze może nieodwracalnie zniszczyć smak potrawy.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*