Home » Zioła i przyprawy

Hyzop lekarski

7 lutego 2010 6 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

Pochodzi z krajów południowej i środkowej Europy, gdzie występuje na kamienistych, żwirowatych i bogatych w wapń górzystych stokach. Kwiaty ma czerwonawe lub ciemnoniebieskie i często uprawia się go jako roślinę ozdobną w ogródkach. Jako przyprawa w Polsce jest bardzo mało znany, zupełnie inaczej niż na zachodzie Europy, gdzie stosuje się go dość szeroko.

Hyzop ma ostry, charakterystyczny gorzkawocierpki smak i silnie kamforowy zapach, dlatego też dodaje się go do do zupy ziemniaczanej, fasolowej, do pasztetów, twarogu. W lecznictwie stosowany przy nieżytach oskrzeli i jelit oraz kamicy nerkowej.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*