Home » Ryby i owoce morza

Homar duszony

7 lutego 2010 30 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

homar2Składniki:
homar 1szt
marchew 80 g
cebula 50 g
seler 50 g
czosnek 1 ząbek
por 50 g
wywar rybny 200 ml
pomidory 200 g
masło 20 g
białe wino 150 ml
olej 60 ml
śmietana 100 ml

Przygotowanie:
Szczypce wykręcić, a głowę homara przepołowić wzdłuż. Pancerz poluzować z jednej strony i palcami wyjąć żołądek. Wyciągnąć ostrożnie łyżką wątrobę i ikrę i odstawić. Przytrzymać homara ręką za pancerz piersiowy a następnie wyciągnąć ogon wykręcając go. Mocno naciskając, nadłamać pancerz, rozłamać od dołu a następnie wyciągnąć mięso. Olej rozgrzać, włożyć części z homara i mocno podsmażyć przez ok 4 minuty przewracając je nieustannie, włożyć czosnek, cebulę, por, marchewkę por i wszystko poszatkowane, lekko podsmażyć. Wlać wino, wywar rybny, dodać pomidory pokrojone w kostkę, bez skórki, a natępnie doprawić solą i pieprzem. Nastepnie zmniejszyć ogień i przykryć garnek. Całość dusić przez ok. 6 minut. Masło, wątróbkę i ikrę wymieszać dokładnie na gładką masę w miseczce, można też przetrzeć przez drobne sitko. Wywar lekko podgrzać, mieszankę masła i wątróbki dodawać powoli do wywaru, nieustannie mieszając. Natychmiast po dokładnym wymieszaniu masła z sosem, należy dodać śmietany i jeszcze przez kilka minut gotować. Natępnie przecedzić przez drobne sitko i doprawić solą i pieprzem.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*