Gulasz wołowy po prowansalsku
Mięso oczyścić z żyłek i tłuszczu i pokroić w kostkę (3 cm). W dużym rondlu zmieszać ocet, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, liść laurowy, czosnek, tymianek i skórkę pomarańczową. Dodać mięso, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 12-18 godzin. Następnie osuszyć mięso papierowymi ręcznikami, zachowując marynatę.
W dużym garnku z przykrywka podgrzać na średnim ogniu pozostałą oliwę. Dokładnie zrumienić mięso z każdej strony. Dodać marynatę. Gotować bez przykrycia 3 minuty, a następnie zmniejszyć ogień clo minimum, przykryć i gotować, az mięso będzie miękkie (ok. 3 godzin). Potrawa zyska lepszy smak. jeśli pozwolimy jej wystygnąć w temperaturze pokojowej. Należy ją wstawić na noc pod przykryciem do lodówki. Podawać gulasz na ciepło, w gorących miseczkach do zupy lub na polanym masłem makaronie, udekorować natką pietruszki.
Składniki:
mięso wołowe 1,3 kg
ocet z białego wina 1/3 szklanki
oliwa z oliwek 4 łyżki
sóli 1 łyżeczka
świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki
liść laurowy 1 szt
ząbki czosnku, oczyszczone i zgniecione płaską stroną noża 2 ząbki
1 łyżeczka posiekanego, świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego,
wąskie paski skórki pomarańczowej 2 szt
wytrawne, czerwone wino 2 szklanki
posiekana natka pietruszki do dekoracji 2 łyżki
Źródło: http://www.wikikuchnia.org/wiki
Thank you for a further helpful website. Where by altogether different might I am getting in which sort of details coded in such an perfect method? For sale challenge that I’m only today working on, and that i have already been in the start looking out intended for such information.
Dodaj komentarz!