Home » Drób

Gęsie udka z jabłkami

22 lutego 2010 51 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

P1010051 crenGęsie udka umyć. osolić, posypać pieprzem i podsmażyć ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w ćwiartki, a następnie w piórka i zeszklić na tłuszczu pozostałym ze smażenia drobiu. Dodać rosół i majeranek. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę.

Jabłka obrać, podzielić na pół, usunąć gniazda nasienne, a w pozostałe po nich miejsca włożyć po 2 śliwki. Jabłka ułożyć obok gęsi i dusić przez 30 minut. 8 śliwek zalać niewielką ilością wody i gotować przez 5 minut na silnym ogniu. Dodać mąkę, przyprawić solą, pieprzem i calvadosem. Sosem polać udka.

Składniki:
udka gęsie 4 szt
cebula 20 dag
rosół drobiowy (z kostki) 400 ml
majeranek łyżeczka
duże jabłka 2 szt
1-2 łyżki mąki, sól, pieprz
suszone śliwki (bez pestek) 12 szt
calvados (niekoniecznie) 2-3 łyżki
tłuszcz do smażenia 2 łyżki

Źródło: http://www.wikikuchnia.org/wiki


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*