Dorsz w sosie agrestowym
Umyć filety z dorsza, dokładnie osuszyć, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Agrest włożyć do garnuszka, dodać masło i dusić pod przykryciem, dodać ok. 10 łyżek wody. Podgrzewać tak długo dopóki agrest się nie rozpadnie. Musi powstać gęsta masa.
Następnie masę agrestową przetrzeć przez sito, dodać cukier i przyprawić do smaku solą i pieprzem. W następnej kolejności dodać do przecieru agrestowego posiekany szczaw lub szczypiorek i wszystko razem zmiksować aż powstanie jednolita masa. Sos musi mieć słodko-kwaśny smak i żywy zielony kolor, dlatego nie należy ponownie gotować, gdyż może stracić barwę. Mocno rozgrzać oliwę na patelni. Usmażyć rybę na złoty kolor.
Składniki:
filety z dorsza 8 szt
zielonego agrestu 50 dag
oliwa 6 łyżek
masło 4 dag
cukier 12 dag
sól, pieprz do smaku
szczaw 2 łyżeczki
Dodaj komentarz!