Home » Desery

Creme Brulee

22 lutego 2010 8 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

IMG_3003Składniki:
cukier brązowy 1 filiżanka
cukier biały 120g
miód 40g
śmietanka (36%-owej) 1l.
laska wanilii 1 szt

Przygotowanie:
1. Rozdziel żółtka i białka. Białek możesz potem użyć do bezów.
2. Żółtka wymieszaj trzepaczką z cukrem i miodem.
3. Mieszając wlej śmietankę do tej samej miski.
4. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż na pół i nożem wyskrob nasionka. Dodaj je do śmietanki z jajkami, wymieszaj i na koniec wrzuć rozciętą laskę.
5. Miskę zakryj folią i wstaw na godzinę do lodówki, żeby smaki się połączyły.
6. Wyjmij z miski laskę wanilii, a następnie przelej wszystko do głębokich talerzy lub w miarę płytkich misek, w których będziesz całość zapiekał. Uważaj, żeby nie pobrudzić brzegów jajkowo-śmietanową masą.
7. Wstaw talerze na blachę piekarnika.
8. Są dwa sposoby pieczenia tego deseru. Sposób 1: pieczesz creme w temperaturze 90 stopni C przez ok. 1 godz. 20 min. (uważając, żeby temperatura nie była większa, bo deser nie wyjdzie). Sposób 2: nalewasz na blaszkę, na której stoją talerze, wodę (do 3/4 wysokości talerza) i pieczesz creme w takiej kąpieli przez 25 min. w temperaturze 160 stopni.
9. Żeby sprawdzić, czy creme jest dobry trzeba wstrząsnąć talerzem. Powinien zachowywać się jak dobrze ścięta galaretka. Nie wylatywać z talerza!
10. Wystudź całość i posyp brązowym cukrem.
11. Palnikiem gazowym opal z wierzchu creme, żeby cukier się skarmelizował i stworzył cienką skorupkę.
Uwaga: pisząc palnik mam na myśli ręczny palnik podłączony do butli gazowej. Taki palnik w kuchni się bardzo przydaje. Na przykład do opalania drobiu, jeśli są na nim jakieś piórka. Jeśli nie macie palnika można wstawić creme do piekarnika, ale pod warunkiem, że macie opcję grill. I trzeba bardzo pilnować, żeby cukier się nie przypalił (co może się stać błyskawicznie) tylko skarmelizował.

Źródło: http://www.wikikuchnia.org/wiki


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*