Home » Zioła i przyprawy

Borówka czernica

7 lutego 2010 8 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

Odwar owoców: Jedną łyżkę suszonych owoców zalewamy jedną szklanką wody i gotujemy przez 5 min, następnie przecedzamy i po ostygnięciu pijemy w 2-4. porcjach po jedzeniu w przypadkach biegunki. Tak gotowany odwar można używać do płukania gardła, przy anginach.

Odwar z liści: jedną łyżkę suszonych liści zalewamy jedną szklanką wody i gotujemy przez około 5 min.. Stosowany w przypadkach biegunek. Po ostygnięciu odwaru i przecedzeniu podajemy:
- dorośli (1/3 do 1/2 szlanki)
- dzieci (1/2 łyżki)
- niemowlęta ( po 1/2 łyżeczki dolewamy do mleka)

Aby lek był skuteczny podajemy go na początku zaistnienia biegunki.
Tak przygotowany odwar pijemy również po 1/2 szklanki 3 razy dziennie przy zakażeniach układu moczowego, a także w walce z owsikami może być używany do lewatyw.

Inaczej nazywana czernica, jagodzina, borownia. Występują w lasach w całym kraju, zwłaszcza iglastych. Do celów leczniczych używane są owoce i liście. Liście należy zbierać w kwietniu, maju i czerwcu, następnie suszyć w miejscach ocienionych w temp. nie wyższej niż 35 stopni. Zbieramy owoce jędrne, tuż przed dojrzeniem od lipca do września. Suszymy w miejscach ocienionych w temp. nie wyższej niż 40 stopni, a następnie dosuszamy w temp. 60 stopni.
Działanie: owoce mają działanie przeciwbiegunkowe, przeciwkrwotoczne, dezynfekujące.
Świeże owoce regulują wypróżnienie zwłaszcza u ludzi prowadzących siedzący tryb życia.
Rozgniecione owoce przykładane na skórę są lekiem w chorobach skóry, doskonale działają na wypryski.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*