Home » Zioła i przyprawy

Borówka brusznica

7 lutego 2010 14 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

Odwary z liści przygotowujemy zalewając 1/2 łyżki suszonych liści jedną szklanką wody. Gotujemy przez 3 min, a następnie odstawiamy na 15 min i przecedzamy. Pijemy w 3. porcjach w ciągu dnia.
Świeże owoce borówki polecane są w przypadkach przeziębień z gorączką, zakażeń bakteryjnych. Polecane dzieciom i osobom w wieku podeszłym.

Odwar z owoców przygotowujemy zalewając jedną łyżkę suszonych owoców, jedną szklanką wody, gotujemy przez 5 min., następnie po przecedzeniu wypijamy w 2-3. porcjach między posiłkami.
Inaczej nazywana: borówka wiecznozielona, brusznica, czerwienica, czerwona jagoda- kamioneczka, gogodza.
Można ją spotkać w lasach całego kraju, a także na słonecznych polanach. Po raz pierwszy kwitnie w maju i czerwcu i owocuje w lipcu, sierpniu i wrześniu. Drugi raz kwitnie i owocuje w październiku, a czasami nawet i w listopadzie.
Leczniczo wykorzystuje się głównie liście, które zrywa się późną jesienią lub wczesną wiosną.
Zastosowanie: liście- dezynfekujące drogi moczowe przeciwzapalne.
Owoce- moczopędne, ściągające, dietetyczne.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*