Home » Zioła i przyprawy

Bez czarny

7 lutego 2010 6 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

Odwar z kwiatów: jedną łyżeczkę suszonych kwiatów zalewamy jedną szklanką wody i godujemy przez 5-10 min. bez przykrycia. Następnie studzimy, przecedzamy i pijemy w 2-3. porcjach na przeziębienia, grypę.

Napar: zalewamy jedną łyżeczkę kwiatów, jedną szklanką wrzątku, odcedzamy i odstawiamy na 15 min. pozostawiając napar pod przykryciem. Używamy do płukania ust, przemywania spojówek oczu, do płukania gardła. Używamy napar również w przypadku kataru do inhalacji.
Inaczej nazywany: bez lekarski, bez apteczny, bez biały, holunder, hyczko, hyćka, bzowina, bzina. Krzew pospolity, rośnie na skrajach lasów, łąk i w ogrodach. Kwiaty ma drobne, kremowobiałe, kwitnie w czerwcu i lipcu, a owoce fioletowoczarne dojrzewają w sierpniu i we wrześniu.
Używamy w celach leczniczych kwiaty i owoce bzu czarnego. Niekiedy także korę i korzeń.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*