Bez czarny
Odwar z kwiatów: jedną łyżeczkę suszonych kwiatów zalewamy jedną szklanką wody i godujemy przez 5-10 min. bez przykrycia. Następnie studzimy, przecedzamy i pijemy w 2-3. porcjach na przeziębienia, grypę.
Napar: zalewamy jedną łyżeczkę kwiatów, jedną szklanką wrzątku, odcedzamy i odstawiamy na 15 min. pozostawiając napar pod przykryciem. Używamy do płukania ust, przemywania spojówek oczu, do płukania gardła. Używamy napar również w przypadku kataru do inhalacji.
Inaczej nazywany: bez lekarski, bez apteczny, bez biały, holunder, hyczko, hyćka, bzowina, bzina. Krzew pospolity, rośnie na skrajach lasów, łąk i w ogrodach. Kwiaty ma drobne, kremowobiałe, kwitnie w czerwcu i lipcu, a owoce fioletowoczarne dojrzewają w sierpniu i we wrześniu.
Używamy w celach leczniczych kwiaty i owoce bzu czarnego. Niekiedy także korę i korzeń.
Dodaj komentarz!