Barszcz małopolski
Oczyszczone buraki ugotować. Wystudzić, następnie obrać i zetrzeć na tarce. Umyć grzyby i namoczyć je. Ugotować Fasolę, następnie opłukać i zalać zimną ja wodą. Pozostawić na 2 godziny. Mięso umyć i ugotować. Na sam koniec dodać pokrojoną w kostkę kapustę oraz wszystkie przyprawy.
Kiedy kapusta będzie już miękka, połączyć z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki, ketchupem, fasolą i śmietaną wymieszaną z mąką. Jeszcze przez chwilę pogotować, a następnie doprawić do smaku.
Składniki:
wywar z kości i warzyw 4 l.
śmietana 300 ml
wołowina bez kości 40 dag
biała kapusta 40 dag
buraki 80 dag
mąka 4 dag
suszone grzyby 4 dag
fasola perłowa 10 dag
sól, pieprz do smaku
ketchup 8 dag
liść laurowy
ziele angielskie
Dodaj komentarz!