Home » Zioła i przyprawy

Arnika górska

7 lutego 2010 7 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

Odwar 1/2 łyżki suszonych kwiatów zalać 2 szklankami wody a następnie gotować przez 3-5 minut, a po ostygnięciu przecedzić i dodać 50 g gliceryny i łyżeczkę octu. Tak przygotowany roztwór używamy na okłady miejsc bolących, krwiaki, stany zapalne żył.

Nalewkę uzyskujemy zalewając kwiaty arniki 70 stop. alkoholem a następnie rozcieńczamy trzykrotnie wodą lub naparem rumianku i dodajemy glinu. Stosowany do okładów przy bólach kostnych i stawowych, nerwobólach, oparzeniach.
Działanie przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, ściągające, wzmacniające serce i naczynia.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*