Home » Zioła i przyprawy

Arcydzięgiel litwor

7 lutego 2010 7 odsłon brak komentarzy Print This Post Email This Post

Napar przygotowujemy z 1 łyżeczki suszonych korzeni, rozdrabniamy je i zalewamy 1 szklanką wrzątku, a następnie podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania przez kilkanaście minut. Po przecedzeniu studzimy i pijemy w trzech porcjach w ciągu dnia przed jedzeniem.

Działanie żołądkowe, rozkurczowe, uspakajające. Leczniczo wykopujemy korzenie jesienią pierwszego roku lub wiosną drugiego roku po posadzeniu. Przekrajamy korzeń na 3-4 części a następnie suszymy go w podwyższonej temperaturze. Natomiast liście, łodygi i ogonki zbiera się w drugim roku życia rośliny.


1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (nie oceniano)
Loading ... Loading ...

Dodaj komentarz!

Możesz także włączyć powiadamianie o komentarzach w formie kanału RSS.

*